Share this post on:

 

„Небесна врата” е мащабна пространствена композиция, която създава асоциации за древни епохи. Тя е символ на стойностните неща в живота – отвъд материализма и консуматорството, отвъд користолюбието и пошлостта. И за съвременния човек на 21 век тя е широко отворена. Можем променени да преминем през нея, изпълнени с доброта, обърнали гръб на егоизма и нечовеколюбието. (В композицията растението пред вратите е символ на егоизма).

Върху двете крила на вратата са вградени малки човешки фигурки на мъже и жени, които бягат и се радват като символ на победата на любовта и доброто над егоизма и егоцентризма. Цветът е тъмно син като безкрайното нощно небе, върху което блещукат звезди като жълти цветенца.

„Небесна врата” не е монолитна. Тя е изградени от разнообразни израстъци и късове глина. Подобно на тревата и листата на короната на дърветата изграждат форма с разнообразна повърхност, предизвикваща интерес при тактилно обследване.

Размерът на вратата умишлено е извън обсега на ръцете (нарушава установените критерии за тактилно обследване), за да създаде у незрящия зрител впечатление за необятност и безкрайност. Фигурките, върху вратите са опростени, за да могат добре да се четат с ръцете.

 


 

The „Heavenly Gate“ project is a large-scale spatial composition that creates associations for ancient times. It is a symbol of the real values in life and leads the observer beyond the materialism and consumerism, beyond greed and vulgarity. For the modern man, this wide-open door offers the idea of passing through it, but only through enlightenment and freedom, humanism, and diligence. In the composition the plant that stands in front of the heavenly door is the symbol of selfishness.

On the two wings of the door are built small human figures of men and women who run in joy, which depicts the festive victory of love and good over egocentrism and evildoing. The color of the plastic is dark blue – like the endless night sky – on which stars twinkle like yellow flowers.

The „Heavenly gate“ is not monolithic. The piece is constructed from a variety of appendages and small clay pieces, just like the grass forms the face of the field, or the leaves make up the crown of the tree, which has its irreplaceable positive effect on tactile inspection. The size of the door is intentionally out of hands’ reach. This violates the established criteria for tactile examination and creates in the blind viewer the impression of vastness and infinity. The figurines on the doors are simplified so that they can be better read by touch.

Към снимките на проекта>>

Share this post on:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *